Chimamanda Ngozi Adichie

Brev til en nybagt forælder

  Kristian Kristensenhar citeratför 8 månader sedan
  vanskeligt eller upopulært, fordi det nu engang er hendes ærlige mening. Fortæl hende, at venlighed er vigtigt. Ros hende, når hun er venl
  Maria Skogstad Teglkamphar citeratför 2 år sedan
  Den skam, vi forbinder med kvindelig seksualitet, handler om kontrol. Mange kulturer og religioner kontrollerer kvinders kroppe på den ene eller den anden måde. Hvis denne kontrol med kvinders kroppe blev retfærdiggjort med, at det handlede om kvinderne selv, ville det være forståeligt. Hvis, for eksempel, grunden til, at kvinder ikke skulle gå med korte nederdele, var, at de ville få kræft af det. Men årsagen handler ikke om kvinder, men om mænd. Kvinder skal „dække sig til” for at beskytte mænd. Jeg finder det dybt dehumaniserende, fordi det reducerer kvinder til rekvisitter, der bruges til at styre mændenes appetit.
  Maria Skogstad Teglkamphar citeratför 2 år sedan
  Vi bruger biologien til at forklare mandlig promiskuitet, men ikke til at forklare kvindelig promiskuitet, selvom det faktisk giver bedre evolutionær mening, at kvinder skulle have mange seksualpartnere – jo større den genetiske spredning, jo større chancer for at få sunde afkom
  Maria Skogstad Teglkamphar citeratför 2 år sedan
  Bland aldrig Chizalums udseende sammen med moral. Fortæl hende aldrig, at en kort nederdel er „umoralsk”. Gør påklædning til et spørgsmål om smag og lækkerhed og ikke til et spørgsmål om moral. Hvis I har uoverensstemmelser over, hvad hun gerne vil have på, så fortæl hende aldrig, at hun „ligner en luder”, som jeg ved, din mor engang fortalte dig. Sig i stedet, at den kjole ikke klæder hende lige så godt som en anden. Eller ikke sidder så godt. Eller ikke får hende til at se godt ud. Eller at den simpelthen er grim. Men aldrig „umoralsk”. For tøj har absolut ingenting at gøre med moral.
  Maria Skogstad Teglkamphar citeratför 2 år sedan
  Fortæl hende, at hvis man kritiserer X hos kvinder, men ikke kritiserer X hos mænd, så har man ikke et problem med X, men med kvinder. X kan for eksempel stå for: vrede, ambitioner, at være højrøstet, stædig, reserveret, hensynsløs.
  Maria Skogstad Teglkamphar citeratför 2 år sedan
  Lær hende at forholde sig kritisk til sproget. Sproget indeholder vores fordomme, vores overbevisninger og vores antagelser.
  Maria Skogstad Teglkamphar citeratför 2 år sedan
  Hvis vi ikke lægger vores små børn i kønsrollernes spændetrøje, giver vi dem mulighed for at komme hele spektret rundt. Prøv at opfatte Chizalum som et individ. Ikke som en pige, der skal være på en bestemt måde. Se hendes svagheder og styrker som individuelle karakteristika. Mål hende ikke på en skala, der viser, hvordan en pige skal være. Mål hende på en skala, hvor hun kan blive den bedste version af sig selv.
  Maria Skogstad Teglkamphar citeratför 2 år sedan
  Du skal også undgå at bruge ordet „hjælp”. Chudi „hjælper” dig ikke med at passe sit eget barn. Han gør, som han skal. Når vi siger, at fædre „hjælper”, antyder vi, at børneopdragelse er moderens territorium, som fædrene tappert begiver sig ind i. Det er det ikke.
  Maria Skogstad Teglkamphar citeratför 2 år sedan
  En far er lige så lidt et verbum, som en mor er. Chudi burde tage sig af alt, hvad biologien tillader – hvilket er alt undtagen amning. Nogle gange er mødre, der er så hjernevaskede til at være alting og gøre alting, med til at reducere faderrollen. Du mener måske, at Chudi ikke vasker hende præcis på den måde, du gerne vil have det, at han måske ikke tørrer hende bagi på samme måde som du. Og hvad så? Hvad er det værste, der kan ske?
  Maria Skogstad Teglkamphar citeratför 2 år sedan
  Vær et helt menneske. Moderskab er en pragtfuld gave, men du skal ikke definere dig selv udelukkende som mor. Du skal være et helt menneske. Det vil være bedst for dit barn.
fb2epub
Dra och släpp dina filer (upp till fem åt gången)