da

Ludvig Holberg

Ludvig Holberg (1684-1754) var norsk-dansk professor i metafysik, retorik og historie. Han grundlægger i sin tid moderne dansk-norsk litteratursprog, og med 25 komedier til det første danske teater og en anerkendt videreproduktion udgør hans komedier grundstenene til den nordiske og tyske teaterscene. En anden genre, Holberg har haft stor indflydelse på, er essay-genren. Disse korte, reflekterende og ræsonnerende prosastykker skriver han i sin alderdoms ”filosofiske raptus”, der afløser dels en poetisk og en historisk. Holberg er en udpræget fortaler for 1700-tallets tro på fornuft, individualisme og naturret, og han ønsker ikke blot at underholde, men i den grad også at belære.

Citat

Paul Char citeratför 2 år sedan
som bl. a. Pierre Bayle (d. 1706) i forvejen var inde på lignende tanker. I sit hovedværk „Dictionnaire historique et critique“ (1695–97) har han taget alle tidens spørgsmål op til drøftelse.
Paul Char citeratför 2 år sedan
Også den engelske deisme fik betydning for Holberg. Dens skaber Herbert af Cherbury (d. 1648) havde opstillet en katekismus over den naturlige religions sandheder, som han hævdede var fælles for alle mennesker. Disse sandheder, som kun kan nås ved hjælp af fornuften, udgør 5 punkter: 1) Tro på en gud, 2) pligt til at dyrke ham, 3) dyrkelsen skal bestå i et moralsk liv, 4) tro på sjælens udødelighed og 5) Tro på en retfærdig gengældelse.
Paul Char citeratför 2 år sedan
På rettens område lærer Holberg en lignende kritik over for overleveringen og en lignende tro på fornuftens ufejlbarhed, som Bayle havde lært ham på religionens. Hans lærere er her de to store jurister Hugo Grotius (d. 1645) og Sam. Pufendorf (d. 1694). Bekendtskabet med dem skylder han sin danske beskytter prof. jur. Chr. Reitzer. Hvad disse forfattere vil, er at gøre retten fri af de gældende retskilder: Moseloven og landslovene; de forekom dem (særlig i deres straffe) barbariske og ufornuftige. I stedet vil de opbygge en helt ny ret og lovgivning, bygget på den ufejlbare og overalt ensartede menneskelige fornuft. De kalder den for naturretten.

Intryck

Pia Lykke Jacobsendelade ett intrycki fjol
👍Värt att läsa

fb2epub
Dra och släpp dina filer (upp till fem åt gången)