nl
Ljud
Peter de Ruiter

Oranjehotel in verzet; Betty is boos

Lyssna i appen
Hoe beland je als meisje van net twintig jaar voor drie maanden in het Oranjehotel? Het overkomt Betty van Trotsenburg, die als mooie jonge vrouw niet gediend is van glurende Duitse militairen en hun avances in harde termen afwijst. Haar hoon, voorgekomen uit verdriet om de bezetting van Nederland, brengt haar in de cel, waar haar woede een uitweg vindt in een bijzonder creatief product. In deze aflevering van "Oranjehotel" doet de 98-jarige zelf haar relaas.

Als er onrecht gebeurt, kun je niet op je handen blijven zitten. Dat was tijdens de Tweede Wereldoorlog het motto van tal van verzetsmensen. Velen van hen werden echter opgepakt en vastgezet in het Oranjehotel, zoals de gevangenis in Scheveningen in die tijd wordt genoemd. Maar ook vanuit hun cel bleven ze strijden tegen onrecht, in woord en daad.
In september 2019 is het Oranjehotel opengegaan voor het publiek, als gedenkplaats en als museum. In de reeks "Oranjehotel" spreekt Peter de Ruiter met voormalige "hotelgasten" of hun kleinkinderen. Geschiedenis die onder je huid kruipt.

Peter de Ruiter (1960) heeft een neus voor technische ontwikkelingen die het leven van mensen verbeteren of veraangenamen. Daar schrijft hij boeken over. Ook geeft hij workshops over dergelijke maatschappelijke en technologische veranderingen. De Ruiter heeft zijn sporen verdiend met uitgaven over onder meer digitaal fotograferen, elektrische auto's en bitcoins & blockchains. Een lange staat van dienst als podcastmaker was de aanleiding voor het boek 'De podcastprofessor', dat in 2018 verscheen.
0:23:15
Utgivningsår
2021
Har du redan läst den? Vad tycker du om den?
👍👎
fb2epub
Dra och släpp dina filer (upp till fem åt gången)