da

Rebecca Solnit

Böcker

Citat

mariellajensenhar citeratför 2 år sedan
Der er vidt forskellige kriterier for et godt liv, der kan være vigtigere for et menneske – at elske og blive elsket eller at føle tilfredsstillelse, stolthed, mening, dybsindighed, engagement, håb.
mariellajensenhar citeratför 2 år sedan
Snowden virkede som en mand fra et andet århundrede. I sin indledende kommunikation med journalisten Glenn Greenwald kaldte han sig Cincinnatus – efter den romerske statsmand, der handlede uegennyttigt til samfundets bedste. Det var et fingerpeg om, at Snowden hentede sine idealer og forbilleder langt væk fra standardformlerne for lykke. Andre epoker og kulturer stillede ofte andre spørgsmål end dem, vi stiller nu: Hvad er det mest meningsfulde, du kan bruge dit liv på? Hvad er dit bidrag til verden eller samfundet? Lever du i overensstemmelse med dine principper? Hvad bliver din arv til eftertiden? Hvad betyder dit liv? Måske er vores besættelse af lykke et forsøg på at undgå at stille disse andre spørgsmål, et forsøg på at ignorere, hvor rummelige vores liv kan være, hvor virkningsfuldt vores arbejde kan være, og hvor vidtrækkende vores kærlighed kan være.
mariellajensenhar citeratför 2 år sedan
være ude af stand til at fortælle sin historie er dræbende, somme tider i bogstaveligste forstand. Hvis ingen lytter, når man siger, at ens eksmand forsøger at slå en ihjel, hvis ingen tror på en, når man siger, man har smerter, hvis ingen hører en, når man siger hjælp, hvis man ikke tør sige hjælp, hvis man er opdraget til ikke at ulejlige andre mennesker ved at sige hjælp. Hvis man opfattes som uopdragen, når man tillader sig at sige noget under et møde, bliver holdt uden for en magtinstitution, bliver udsat for irrelevant kritik, hvis underliggende præmis er, at kvinder hverken bør være til stede eller blive hørt. Historier redder ens liv. Og historier er ens liv. Vi er vores historier – historier, der kan være både fængslet og brækjernet til at bryde fængselsdøren op med; vi skaber historier for at redde os selv eller for at indespærre os selv eller andre – historier, der løfter os op eller slynger os mod den mur, der er vores egen frygt og vores egne begrænsninger. En del af frigørelsen er altid en historiefortællingsproces: når historier bryder frem, når tavsheden brydes, når nye historier skabes. Et frit menneske fortæller sin egen historie. Et værdsat menneske lever i et samfund, hvor hendes historie har en plads.

Historiers betydning

fb2epub
Dra och släpp dina filer (upp till fem åt gången)